Vitamin alfabetet - Vitamin A

Tilbage til nyhedsoversigt
 • 19jun

   

  Vitaminer er afgørende for en sund krop - de arbejder sammen om at styrke knogler, helbrede sår, støtte immunforsvaret, omdanne fødevarer til energi og reparere celler og vævsskader - for bare at nævne det mest åbenlyse.
  HVAD ER VITAMIN A GODT FOR
  Kræves for at huden og slimhinderne kan danne nye celler og til øjets funktion. Forbedrer mørke synet.
  HVORDAN FÅR DU VITAMIN A
  Lever, nyre, mælk, smør, margarine, æg, grønne bladgrøntsager og abrikoser.
  Farverige frugter og grøntsager er rige på pigmentet kaldet carotenoider. Kroppen omdanner til carotenoider, betakaroten og alfa-caroten til vitamin A. Animal-baserede fødevarer, herunder lever, mælk og æg indeholder en anden form for vitamin A, kaldet retinol. Mest fedtfri mælk og tørret fedtfri mælketørstof er beriget med A-vitamin til at erstatte det tabte, når fedtet er fjernet. Det er også tilføjet til mange morgenmadsprodukter.
  Så fristende som det er, at tømme vitaminhylden i en helsekost butik, er det bedst at få de vitaminer du har brug fra fødevarer, og ikke fra multivitamin piller eller kosttilskud. Omfattende forskning viser, at spise en sund kost kan skære din risiko for kronisk sygdom og skader. Beviserne for at tage vitaminer som kost tilskud, er ikke overbevisende.
  VITAMIN A OG DIT HELBRED
  Forskning tyder på, at vitamin A spiller mange roller i sundhed og sygdom. Eksemplerne nedenfor understreger, at det er vigtigt ikke at overdrive det med vitamin A eller vitamin.
  Kræft. Undersøgelser tyder på, at mennesker, der spiser fødevarer rige på beta-caroten og vitamin A er mindre tilbøjelige til at udvikle mange former for kræft, især lungekræft. Men vær opmærksom på: forskning viser også, at langvarig brug af høje doser beta-caroten kosttilskud er forbundet med en øget risiko for lungekræft hos rygere og tidligere rygere.
  Knoglebrud. Adskillige observationelle undersøgelser viser, at for meget retinol - gennem kosten eller kosttilskud - kan svække knoglerne og øger sandsynligheden for knoglebrud. Risikoen synes, når folk bruger mere end det dobbelte af den anbefalede daglige mængde for prædannet vitamin A og kan begrænses til dem, der ikke får nok D-vitamin
  Øjensygdomme. Vitamin A er afgørende for sunde øjne, ligesom lutein og zeaxanthin, to carotenoider, der ikke er omdannet til vitamin A. lutein og zeaxanthin er de eneste carotenoider findes i nethinden i øjet. Spinat og grønkål, to lutein-rige grøntsager, tilsyneladende moderat reducere risikoen for grå stær (uklarhed af den normalt klare linse af øjet).

   

  BALANCEGANG

  Reeform Kost Filosofi bygger på "rigtig mad". Ved at tage vitaminer som kost tilskud ved siden af en sund kost, er således ikke optimalt - og kan i nogle tilfælde være skadeligt. Vælg derfor hellere en sund og varieret kost fra gode råvarer og få derigennem alt hvad du har brug for.