Pilates Elders

Dem som har spredt Pilates til verden

Joseph Pilates døde i 1967 og hans kone, Anna Clara i 1977. Da de døde, var Pilates på ingen måde spredt til den store verden, og dem som primært formidlede Pilates metode, var ELDERS som alle havde lært metoden hos Joseph Pilates. I 1990 var der blot nogle få hundrede som man kunne betragte som Instruktører. 

Der er mange som skal have æren for, at Pilates principperne er blevet spredt. Producenterne af udstyret, og alle koncepterne som er kommet til verden på baggrund af en person eller en gruppe er stødt ind i træningen har alle hver deres til træningen er blevet kendt over hele verden - og selvom der er mange versioner af "det rigtige" (også blandt ELDERS), så er spredningen med til at hjælpe mange mennesker i deres dagligdag - om det er træning, helbredelse eller genoptræning.

Der er stor forskel på at have været kunde hos Joseph Pilates og været studerende. Måden man blev "uddannet" til Pilates (Contrology), var ved man havde adskillelige overvågnings seancer, hvor man overværede Joseph Pilates´ træning eller undervisning af kunder. For at være defineret som ELDERS eller First Generation Teachers, skal man både have været kunde og studeret hos Joseph Pilates - en række af ELDERS har også arbejdet for Joseph Pilates. 

I vores recearch, er vi nået frem til, at kalde alle ELDERS under et begreb, vil for flere være en tilsnigelse. Omvendt, er det rimeligt at anerkende alle som har været med til at sprede disse fantastiske principper. Vi vælger derfor, at dele ELDERS op i 2 kategorier. Første generation og første niveau er alle nogen som har studeret med Joseph Pilates direkte - altså lært direkte fra kilden. Første generation og andet niveau er dem som har trænet i studiet, men ikke studeret med Joseph Pilates direkte - de kan godt have trænet med Joe, men ikke studeret. Dem som har levet samtidig med Joseph Pilates, men ikke kommet i det originale studio, men trænet med en ELDERS, er at betragte som anden generation, og dem er der så mange af, at vi ikke kan nævne dem her, men anerkender deres arbejde uanset hvilken retning de har taget. 

FØRSTE GENERATION | FØRSTE NIVEAU ELDERS (STUDERET MED JOSEPH PILATES)

  • Romana Kryzanowska (1923 - 2013)
  • Ron Fletcher (1921 – 2011)
  • Carola Trier (1913 – 2000)
  • Lolita San Miguel (1934 – Certificeret af Joseph Pilates
  • Eve Gentry (1909 – 1994)
  • Kathy Stanford Grant (1921 – 2010) Certificeret af Joseph Pilates

 

FØRSTE GENERATION | ANDET NIVEAU ELDERS (RELATION TIL DET ORIGINALE STUDIO, MEN IKKE DIREKTE JOSEPH PILATES)

  • Mary Bowen (1930 –
  • Jay Grimes (fødselsår ikke tilgængelig - 
  • Bruce King (1925 - 1993)

 

ROMANA KRYZANOWSKA

Romana  Joseph Pilates 01  Romana 2  Romana 4

Romana var en af disse ELDERS, og selvom hun var tæt på Joseph Pilates, blev hun aldrig af ham selv uddannet til at føre hans principper videre, selvom hun i dag angivelig står som den der var mest autentisk. 

Når Romana underviste i Pilates, havde hun altid høje hæle på, og et glas champagne i hånden – det fortælles i hvert fald. Der er også andre kulørte historie om Ramana og Joseph Pilates, men dem udelukker vi her.

Hun var Balletdanser og fik en ankelskade, og blev i den forbindelse anbefalet Joseph Pilates behandling og genoptræning. Hun flyttede til Peru sammen med hendes mand og fik 2 børn. I privaten underviste hun i Pilates. Hun blev skilt og flyttede tilbage til New York i 1958. Her arbejdede hun hos Joseph Pilates og Anna Clara, underviste i Carola Triers (en anden ELDERS) studio og underviste i ballet. 

Der er dog ingen tvivl om, at Joseph og Romana havde et særligt forhold, og Romana dedikerede hendes liv til at sprede Joseph Pilates ideer om træning. 

Romana havde desværre ikke selv den store forretningssans, og måtte lukke projekter på projekter ned. Om det var tiden eller talentet er svært at sige i dag, men vi kender problematikken i vores tid, at dem som ”nørder” i højere grad end tænker ”kommercielt”, har svært ved at få studier til at løbe rundt. 

Romana mødte i 1989 Sean Gallagher, og i fællesskab med en række investorer startede de Pilates, inc. De forsøgte at overtage alle rettigheder til ”Pilates”, træningsprincipper og udstyr, men tabte sagen i 2000, hvor retten i New York City afgjorde, at begrebet ”Pilates” var genetisk brugt og dermed ikke noget man kunne få beskyttet. Det var Balanced Bodys ejer og grundlægger Ken Endelman som varetog sagen på vegne af en hel branche, som forinden var blevet truet med sagsanlæg, hvis man brugte ”Pilates”. 

I 2003 sluttede samarbejdet med Sean. I 2006 trak Romana sig tilbage officielt, men arbejde faktisk helt frem til sin død i 2013 – 90 år gammel. 

Romana er vel den kendteste af ELDERS og angivelig den som har spredt Pilates til flest.

 

RON FLETCHER

Ron 1 Skaermbillede 2019 07 24 Kl 122409  Ron 2 Skaermbillede 2019 07 24 Kl 122206

Oprindelig var Ron Fletcher Danser og senere Koreograf i New York City. Han kom i kontakt med Joseph Pilates pga. kronisk knæskade, og som så mange andre anbefalet at gå til Joseph Pilates. Ron var meget begejstret for Pilates og alt omkring studiet - han kaldte træningen Body Contrology i mange år - præcis som Joseph selv gjorde. Efter Joseph Pilates død i 1967 er der ingen tvivl om, at Ron og Anna Clara (Joseph Pilates kone) udviklede et tæt venskab - det vidner en række breve fra Anna Clara til Ron om, og Ron hjalp da også Anna Clara med forretningen. Det var Ron Fletcher som bragte Pilates træningen fra New York City til Los Angeles, hvor han åbnede sit eget studio i 1972 på Rodeo Drive. 

Her udviklede han flere forskellige nye elementer – blandt andet træning med et rødt klæde - Ron Fletcher Towel. The Ron Fletcher Towel var oprindeligt et håndklæde som blev brugt til at fastholde hans klienters kropsholdning i forskellige øvelser. Meget af Joseph Pilates arbejde i hans studio foregik i apparatus - træningsmaskiner Pilates selv havde opfundet. Ron, ønskede at sprede Body Contrology til flere, og mente matwork og “towel” var elementer til netop denne spredning - ikke mindst fordi mange af gulvøvelserne på den måde kunne udøves stående. I dag bruger man elastikker til disse øvelser, og Fletcher Towel blev aldrig rigtig udbredt. 

Ron har også designet sin egen reformer og andet udstyr i samarbejde med Balanced Body, som han samarbejdede med i flere år. 

Ron har undervist mange kendte mennesker, som fx Babara Streisand, Steven Speilberg, Tony Curtis, Nancy Reagan, Richard Dreyfus og mange mange flere… Kendis effekten i kombination med Ron Fletchers eget navn, har afgjort haft en væsentlig betydning for udbredelsen af Pilates arbejde. Ron var meget i TV og Magasiner, hvilket gjorde ham selv til en kendt personlighed. 

FUN FACTS : I følge Ron, var der i øvrigt kun 6 ELDERS, men hvis man tæller alle der er nævnt som ELDERS med, ender man på mindst 12 navne. Ron’s yndlingsfarve var rød. 

Ron Fletcher døde i 2011, 90 år gammel.

 

CAROLA TRIER

Carola 1  Carola 2  Carola 3  Carola 4

Den første som fik lov til at åbne sit eget Contrology (Pilates) studio i New York City (58th and 8th Avenue) af Joseph Pilates. Det skete i 1960. Men Carola har faktisk en ligeså spændende baggrund som Joseph Pilates - og med mange lighedspunkter. De er begge fra Tyskland, de flygtede begge fra Hitler, og hvor Joseph var cirkusartist i England, var Carola Acrobat i New York. Dog var hendes primære virke danser, som alle de øvrige ELDERS. 

Carola er født i 1913 i Frankfurt, og i 1929 blev hun danser. Hun var jøde og risikerede derfor at blive sendt til Auschwitz, men nåede at komme til New York i 1942. I 1944 havde hun fået en skade efter et fald på rulleskøjter - som mange af de øvrige som kom til Joseph Pilates. En interessant vinkel er, at Hun først opsøgte Dr. Henry Jordan, som netop arbejdede med skader (datidens Osteopat), og det var ham som henviste hende til Joseph Pilates - Dr. Henry Jordan og Joseph Pilates var iøvrigt venner, og Dr. Henry Jordan gik selv hos Joseph Pilates. 

Carola var meget interesseret i Pilates metoder, men også generelt omkring genoptræning og fagligheden bag. Efter hun selv var kommet over hendes skade, studerede hun hos Joseph Pilates i godt 10 år. Når man studerede hos Joseph Pilates, foregik det oftest igennem observering af hvad Joseph Pilates gjorde. Men det var ikke nok for hende - hun fik også lov til at studere og observere hvordan Dr. Henry Jordan arbejdede. 

Efter Carola åbnede sit eget studio, så blev hun tilknyttet Lenox Hill Hospital i New York, hvor hun assisterede Dr. Henry Jordan og Dr. William Liebler i patienter omkring genoptræning og faglige studier. Der er ingen tvivl om, at Carola var een af dem med højest faglighed, og hun tiltrak også andre personligheder til hendes studio - blandt andet Kathy Grant og Romana som også arbejdede for Carola - on and off - samtidig med Joseph Pilates. 

Carolas studio var blot to blokke væk fra Joseph og Anna Claras studio. Men selvom hun brugte Joseph Pilates opfindelser på udstyr og metoder, så foregik det alligevel anderledes hos Carola. Joseph Pilates studio var hyggeligt og havde mange billeder - ikke kun af træning - på væggene. Der var tæpper på gulvene og nogen vil måske sige “godt pakket”. Hos Carola var der mere minimalistisk, mere moderne og mere som en klinik. Carola havde også mere fokus på genoptræning og det meste foregik 1:1. Hos Joseph og Anna Clara startede genoptræningen 1:1, men siden trænede man på egen hånd og fik løbende tilknyttet nye øvelser. 

Som tiden gik, blev hun mere og mere kendt. Hun kom i Dance Magazine med artikler om hendes arbejde med dansere og hun fik promoverede hendes øvelser i både Newsweek og Vogue. Hun så dog ingen årsag til at nævne Joseph Pilates - hverken som kilde eller relation. Det resulterede i, at deres forhold kølnede af frem til Joseph Pilates død. 

I dag er Pilates en anerkendt metode hos fysioterapeuter, og der er ingen tvivl om, at Carolas interesse og arbejde for netop dette område, har styrket denne anerkendelse - men det var alt andet lige Joseph Pilates´ værk. 

I 1982 udgav hun en bog for børn - “What it is and what it does”. Det var en bog om træning og bevægelseslærer. Den støttede op om børns glæde ved at træne - både alene og sammen med andre. Hun begyndte også på at skrive hendes erindringer, men man af hendes tidlige oplevelser gjorde så ondt på hende, at hun aldrig kom så langt. 

Carola stoppede med at undervise i 1986 og døde i en alder af 89 år i år 2000.

 

LOLITA SAN MIGUEL

Lolita 3   Lolita 1    Lolita 4   Lolita 2

Lolita blev født i 1934 i New York. Hendes tidligste år levede hun i Puerto Rico, men kom tilbage til New York som 11 årig, hvor hun brugte sit liv på balletten samtidig med hun tog en formel uddannelse. Efter at gennemført uddannelse, fortsatte Lolita med at danse ballet og blev tillige solodanser. Om sommeren var hun tillige på sommercamp på Jacobs Pillow, hvor Joseph Pilates også underviste - dog uden at deres veje i starten krydsede hinanden.

Omkring 1958-60 fik Lolita en knæskade, og som mange andre ballet dansere, konsulterede de Dr. Henry Jordan, som anbefalede hende af besøge Carola Triers studio, som netop var åbnet. Dr. Henry Jordan mente, at hun skulle styrke musklerne på forsiden af lårene for fremadrettet at undgå knæskader - en metode vi i øvrigt i dag stadig anbefaler dansere og idrætsudøvere som har stort pres på deres knæ. 

Carola anbefalede Lolita, at når hun ikke ville danse mere, begyndte at studere Pilates metode for selv at kunne undervise i det. Lolita startede med at følge Carola i mere end 500 seancer, som typisk var 1:1 træning. En dag talte Lolita med Carolas assistent Kathy Stanford Grant om hvorvidt Joseph Pilates stadig havde sin virke. 

Kathy kendte allerede Joseph Pilates og de valgte at besøge ham sammen, med henblik på at blive certificeret direkte af kilden. I et samarbejde med New York State University begyndte de begge uddannelse og gennemførte begge mere end 500 studio seancer (i praksis observering), assisterede kunder og ikke mindst trænede selv.

Kathy var i studiet om morgenen, og Lolita og eftermiddagen. I februar 1967 blev både Lolita og Kathy certificeret, og de er eneste 2 som nogenside blev certificeret af Joseph Pilates selv. Joe døde efteråret efter.

Lolita fortsatte med at undervise i Ballat og Pilates - og i 1977 flyttede hun til Puerto Rico og startede sin egen ballet skole, hvor Pilates også var i centrum.

I 2005 stoppede Lolita - i en alder af 70 år - med hendes ballet undervisning, men gav ikke slip på Pilates. Hun har været tilknyttet en række organisationer og tillige undervist på Balanced Body´s Pilates on Tour. I 2009 startede hun sit eget Pilates Master program, hvor instrukøter fra hele verden har lært af hende. Hun har endda undervist i Joseph Pilates hjemby på Pilates Day i Tyskland.

I skrivende stund, lever Lolita stadig, som en af de få ELDERS. 

 

MARY BOWEN

Mary Bowen 2 Mary Bowen 1 Mary Bowen 3  Mary Bowen 4

Mary Bowen er født i 1930, men begyndte først hos Joseph Pilates i 1959. I 1971 begyndte Mary at studeere indenfor psykoanalyser (det man i dag vil kalde Psykoterapeut), hvor hun i 1975 fik faciliteter til dette arbejde. Inde bag disse lokaler etablerede hun to rum som hun kaldte "Your Gym". Først i 1995 fandt hun på at kæde Joseph Pilates principper sammen med psykoanalyserne og på den måde skabte et nyt projekt "Pilates Plus Psyko". Tanken var, at megen bevægelse hænger tæt sammen med den psykologiske del - og ikke mindst udspringer fra tankerne. 

Mary Bowen er den eneste af de ELDERS som ikke var danser. Hun stødte ind i Joseph Pilates igennem en artikel i avisen, og da hun synes det var interessant, at Joseph i artiklen fortalte han var inspireret af katte og børn - i kombination med Mary havde udfrodringer med en dårlig ryg, så tog hun forbi studiet. Da hun blot efter 2 sessioner fik det bedre med ryggen, valgte hun at fortsætte 2 timer om ugen - og er fortsat med disse 2 timer indtil i dag, hvor hun i skrivende stund stadig lever.

Mary kan vel betrages som spirituel - hun taler om drømmebilleder, og møder med Joseph efter hans død i hendes drømme. Hun er i det hele taget er hun en spøjs personlighed. Mary betragtes som ELDERS, men er nok den som er det mindst, idet hun egentlig ikke studerede hos Joseph og Anna Clara, men blot trænede. Det var først efter Joseph Pilates død, at hun begyndte at studere træningen og hos flere som udover Romana, ikke har/havde status af at være ELDERS. Ron Fletcher har fx. ikke nævnt hende som ELDERS. 

 

EVE GENTRY

Eve 1 Eve 2 Eve 4 Eve 3

Henrietta Greenhoodvar egentlig hendes rigtige navn, men i 1942 skiftede hun til Eve Gentry - hendes mands efternavn. Hun blev født i 1909 i Californien, hvor hun voksede op. Flyttede til New York efter at være tilbudt et stipendium for hendes store dansetalent. Hun var professionel moderne danser og omkring 1940 havde hun så mange problemer med knæ og ryg, at hun begyndte hos Joseph Pilates. I 1968 flyttede hun til Santa Fe i Mexico, og åbnede et kombineret danse og pilatesstudio. I 1991 var hun med til at grundlægge The Institute for Pilates Method og døde i 1994 med en alder af 84 år.

Eve havde den overbevisning, at Pilates ikke blot var øvelser, men et koncept - en filosofi omkring hvordan man udførte øvelserne korrekt. Der findes videos med Joseph Pilates og Eve Gentry - optaget af hendes mand, hvor de gennemgår en masse øvelser. En stor forskel fra trænngen i da til dengang var, dels at Joseph Pilates menter "less is more" - at man ikke behøvede at lave øvelserne mere en 5 gange, hvilket vi i dag ved ikke er optimalt med let vægt. Man ser også, at Joseph presser på hans klienters krop, for at få dem ud i de yderste punkter, hvilket man heller ikke ville gøre i dag. 

I 1955 fik Eve konstateret brystkræft og fik lavet en speciel operation, hvor man fjernede noget at vævet og musklenerne under brystet. Desværre blev der fjernet så meget af musklerne, at hun næsten ikke kunne løfte hendes arm. Joseph Pilates hjalp hende endnu engang - og efter blot 1 år, kunne Eve igen danse, og overlevede brystkræften. 

 

 

KATHY STANFORD GRANT

Kathy 1    KATHY 3    Kathy 2    KATHY 4

Kathy var ballet danser og efter en knæoperation, blev hun anbefalet at genoptræne hos Joseph Pilates. Herefter begyndte hun at studere Joseph Pilates træning og har gennemført 2.200 timer med observation. Kathy er sammen med Lolita San Miguel de eneste to som Joseph Pilates selv har certificeret i hans træning. I hendes virke arbejdede hun blandt andet i  CarolaTriers studio, men senere blev hun tilknyttet New York University og har undervist både på Pilates MethodAlliance og Balanced Body konferencer. Døde i 2010 i en alder af 88 år.

 

 

JAY GRIMES

Jay 2 Jay 1Skaermbillede 2019 07 25 Kl 005525Jay 4

Jay startede i det originale studio som kunde 6 måneder efter Joseph Pilates død. Derfor er han at betragte som første generation, men niveau 2. Han siger dog selv noget andet, og selvom vi ikke ønsker at sige han ikke siger sandheden, må vi alligevel notere os, at de første fortegnelser over Jays besøg i studiet i New York skete efter Joseph Pilates død. Der findes desuden ingen yderligere dokumentation eller billeder af Jay sammen med Joseph Pilates. 

Jay var professionel Ballet danser på Broadway i 18 år, og har som en af de få, aldrig haft skader. Jay var i særdeleshed gode venner med Romana og de to har været nære venner fra de mødtes i studiet i slutningen af 60erne. Det passer derfor fint sammen, at Jay arbejder meget tro mod Joseph Pilates principper, og udtaler ofte "at man skal gøre det som Joe gjorde det, ellers er man blot inspireret". 

Jay har ikke haft sit eget studio, men har i mange år arbejdet internationalt og lokalt i USA - blandt andet igennem Vintage Pilates. 

Jay var egentlig Gratz fan, men har alligevel samarbejdet med Balanced Body omkring udarbejdelsen af Contrology reformeren, som Gratz i øvrigt også har lavet en version af.

 

 

BRUCE KING

 Bruce King 1Bruce King 2  Skaermbillede 2019 08 05 Kl 000044  Skaermbillede 2019 08 05 Kl 000607

Bruce King kom første gang i Joseph Pilates studio i februar 1958. Han kom til studiet fordi han dansede med Merce Cunningham Dance Company og i den forbindelse fik dårlig ryg og var bange for om han kunne danse mere. 

Bruce er født i Californien, hvor han var hans helt unge år, men fortsatte sine studier og dans i New York City. 

Merce Cunningham Dance Company rejste i hele verden. Gruppen kom faktisk også til Danmark, hvor Cunningham´s kone blev syg og fik konstateret polio og måtte blive i Danmark i længere tid indtil hun blev rask. 

Da Bruce startede i studiet, betragtede Anna Clara ham i så dårlig form, at han kun fik lov til at lave footwork den første tid. I 1966 boede Bruce selv i Pilates bygningen, hvor han havde et lille studio. Der var en brand, hvor Bruce´studio blev ødelagt og efter Joe´s død, må hans form være blevet bedre, for han assisterede han Anna Clara som intruktør i deres studio.

Han åbnede sit eget studio i 70erne som hed Bruce King Studio i New York, hvor han samtidig havde sit egen dansegruppe. 

Bruce skrev også en bog "Rule og the Bones", som udkom i 1991. Bogen har flere spændende elementer - herunder en fordybelse af nogle af Pilates matwork øvelser. Desværre var han ikke uddannet indenfor Anatomi og Fysioligy, og derfor er der enkelte faktuelle fejl i bogen - men et bevis på, at han fordybede sig i kroppens faglighed. 

Bruce kan man betegne som den "skjulte elders". Flest kender ham som danser, og der findes nogle virkelig flotte modelbilleder af Bruce som danser. 

Bruce King døde i 1993 af AIDS i en alder af blot 67 år.