Apparatus

Joseph Pilates opfindelser

UNDER UDARBEJDELSE

 

Apparatus, var det man kaldte alt det udstyr Joseph Pilates opfandt - eller han kaldte det selv sådan.

Udviklingen af udstyret startede da han i 1912 til 1918 boede i England, og under første verdenskrig blev placeret i et slags fængsel for Englands fjender. Her trænede han de indsatte tyske borgere (og faldne soldater) i fysiske aktiviteter, og dem som var sengeliggende, tog han fjedrene fra madrasserne og brugte som modstand i fod og hovedgærdet. Og således kom hans første ideer om udstyr til verden.

Patenterne kom dog først på plads efter han kom til USA i 1923 og åbnede hans studio sammen med Anna Clara, hvor de første patenter er registreret i slutningen af 20erne. 

Det er dog ikke alt udstyret som blev beskyttet. 

Der er ikke så mange som ved, at Joseph Pilates havde en bror som hed Fred eller rigtig Frederick ligesom deres far. Fred, som også er med på det kendte billede fra studiet i New York, havde den samme passion for træning og udstyr, men blev aldrig kendt som sådan. Dog var det Fred som lavede det meste af Joseph Pilates udstyr på Atlas Athletic Equipment i St. Louis frem til 1948. “Atlas” som var et begreb man satte på vægtløfterklubber eller styrketræningsklubber før det blev til fitness. 

Sideløbende fra starten af 40erne, fik Joseph Pilates kontakt til Frank Gratz, for han kunne lave noget af metalarbejdet til hans udstyr. Venskabet med Frank udviklede sig og efter Atlas lukkede i 1948, tog Gratz mere og mere over. Efter Pilates død i 1967 kontaktede Anna Clara atter Frank Gratz, for at høre om han kunne samarbejde med Romana i forhold til at bygge Joseph Pilates udstyr 1:1. Franks søn Donald begyndte samarbejdet med Romana som stod på i resten af Romanas levetid, og eftersigende ville Romana kun bruge Gratz’ udstyr. 

CADILLAC 

Cadillac’n var oprindelig udvidelsen af senge. Her brugte han vandrør til at bygge op i luften til en slags ramme. Man kan lave man forskellige øvelser på denne maskine, men han selv lavede de samme øvelser igen og igen. Flere ELDERS refererer til, at havde de været væk fra studiet i nogle år, så var det stadig de samme øvelser år efter. Fx. på denne maskine, havde blot to indstillinger til fjedre - en til ben og en til arme, hvor man i dag kan flytte indstillingen gnidningsfrit. I det hele taget var “keep it simple” afgjort hans tanke. Cadillac’n er iøvrigt aldrig blevet patenteret som helhed.

Cadillac’n hedder egentlig “The Table” eller “The Table with Trapeze”. Cadillac “navnet” kom fra en kunde som en dag kom ind i studiet i New York og blev så overvældet af alle de store apparater, at han sammenlignede dem med en Cadillac, som var tidens mest ekstravagante køretøj. 

REFORMER 

Reformeren er i Danmark en ny træningsmaskine, men den er også helt tilbage fra 20erne. Joseph lavede den i en træramme og vognen med blot 4 hjul, men den oprindelige ligner dem vi kender i dag utrolig godt. Faktisk lavede Joseph Pilates også en hjemmetræningsudgave, som også blev solgt som sådan - og man ved at der i hvert fald er produceret 48 af dem - den kunne klappes sammen præcis som man kender det fra TV shop. 

Jumpboardet er opfundet af Romana og først kommet på efter Joseph Pilates død, og han ville angivelig vende sig i graven, hvis han så hvad vi lavede på den i dag. 

Den oprindelige reformer var både kortere og bredere - mere som en klassisk gammeldags enkelmandsseng. Stropperne var også kortere. Romana fik dem lavet længere og smallere, netop pga. jumpboardet, men siden har man lavet en version i den oprindelige format, som tillige var svær at bruge for høje mennesker.

Balanced Body har lavet udstyr siden slutningen af 70erne - altså efter både Joseph og Anna Claras død. I 2019 lancerede de deres version af den oprindelige reformer, hvor de fik hjælp til de originale formater af James Crimes. Det ses som et stort gennembrud, fordi James Crimes mente Romana var den mest oplagte efterfølger til Joseph Pilates arbejde og det netop var Romana som var med i gruppen som tabte retssagen omkring rettigheder i retssagen som Balanced Body var primus motor på. 

BARREL

The Barrel findes i flere udgaver. De lave versioner som “Step Barrel”, “Clare Barrel” eller “Spine Corrector”, og den høje version som kaldes Ladder Barrel. Begge udgaver, er bygget op efter principperne som en tønde er lavet på, og deraf navnet. Ladder Barrel er i øvrigt aldrig blevet beskyttet. 

MAGIC RING 

Denne var overskuddet fra tønden og oprindeligt et tøndebånd. Og den oprindelige ring kunne justeres i ringens omfang og på den måde blev lettere eller hårdere. I dag har den kun een belastning.

CHAIR 

The Chair er super spændende, og patenteret i flere udgaver. Den oprindelige tanke var, at man skulle kunne bruge den hjemme - både som lænestol og som trænings apparat. Os hos Reeform synes vi det er særlig spændende, at en af versionerne har en ryg som et hjerte, når nu vi selv har hjertet som logo. The Chair kaldte han også for Wunda Chair. Den er opfundet i 1945 og har fået sit navn som slang af ordet “Wonder” en vidunderlig træningsting. Modstanden i pedalerne kommer fra fjedre - præcis som det hele startede.

ANDET UDSTYR 

Joseph Pilates har opfundet meget andet udstyr. Mest kendt er Feet Corrector som træner føddernes anatomi (både styrke og fleksibilitet) - har fordele til at træne fødder som er blevet ufleksible og dermed påvirker balancen, men også fordele til at forbedre gangen og løb. Den har tillige fordele ved skader omkring hælleddet. Toe-execiser er en anden lille ting, som arbejder med at rette tæerne ud. 

PRODUCENTERNE

De første var i sagens natur Joseph og hans bror Fred. Atlas som producerede de første lukkede.

Siden er producenterne er blevet til mange. De helt store er Balanced Body (verdens største) som havde sit udspring efter Joseph og Anna Claras død og fra vestkysten i USA. Balanced Body samarbejdede med en række af de ELDERS, heriblandt Ron Fletcher, Eve Gentry, Carola Trier og Kathy Grant. Gratz Industries var med fra Joseph og Anna Clara levede, og fik en mere direkte kilde til opfindelserne derigennem. 

Der findes en række andre producenter. Peak Pilates er også Amerikansk, men har ingen link tilbage til de oprindelige kilder og produceres iøvrigt i Kina. Peak er store på reformere i Danmark, men primært fordi de er billige og de operatører med fitness baggrund bruger dem. Stott er fra Canada og er et anerkendt system, men har heller ikke nogen tråde tilbage til oprindelsen. Basi er netop begyndt på at lave udstyr og er store på uddannelser i sær på baggrund af deres grundlægger Rael Isacowitz som er anerkendt faglig kapacitet og har skrevet flere bøger om Pilates anatomien. Der er en række andre producenter på markedet, men de er ikke særlig udbredte. Få har med mindre succes forsøgt selv at lave deres egen reformer. 

FUN FACTS : Opfinderens fulde navn er Hubertus Joseph Pilates - Altså, hvor Joseph er mellemnavnet og Hubertus var fornavnet. Hans bros mellemnavn var også Frederich, men begge kunne bedre lide deres mellemnavn og derfor ændrede de dette, ved at bytte om på mellemnavn og fornavn.